Health Literacy
diposting oleh ah-yusuf-fkp - 07 March 2017
kategori : Publikasi International - 0 komentar

Relationship Individual Factors With Occupational Health Literacy

Abstract- Sasirangan is one form of local wisdom in South Kalimantan. Sasirangan is one of the industries in the informalsector. Informal sector workers are also entitled to protection in order to avoid occupational disease or occupational accident. The development of occupational health is considered necessary to support the creation of occupational health literacy. Occupational Health literacy also implies that the public has to access and understands of Occupational Health and Safety (OHAS). The research objective was to determine the relationship between individual factors with occupational health literacy. This research methods is correlational analytic with cross sectional approach. The population is mostly sasirangan industrial workers who registered in Disperindag South Kalimantan, by purposive sampling technique samples obtained 150 respondents. This study was conducted in January-April 2015 in the informal sector sasirangan industry in South Kalimantan. The results based on chi-square test showed p value 0,004; 0,039; 0,017. The results based on logistic regression test obtained periode of working p value 0,02 and OR 5,87. The conclusion there is relationship between age, gender andperiode of working withoccupational health literacy. Periode of wrokingis an independent variable most dominant influence to the occupational health literacy.